Sairaala Nova syksyllä valmis

You are currently viewing Sairaala Nova syksyllä valmis

Mittava Sairaala Nova -rakennusprojekti lähestyy loppuaan. Kukkumäessä sijaitseva uusi sairaala otetaan vaiheittain käyttöön syksyllä 2020 ja se on täysin toimintavalmis heti vuoden 2021 alussa. Varsinaiset vihkiäiset pidetään marraskuun alkupuoliskolla arvovieraiden läsnä ollessa.

Sairaala Nova on koko-naispinta-alaltaan noin 100.000 brm2 eli selkeästi pienempi kuin nykyinen sairaala. Uudessa sairaalassa on 368 vuodeosastojen sairaansijaa, joista 100 paikkaa on Jyväskylän kaupungin käytössä. Leikkaussaleja on 24, synnytysaleja 10 sekä tutkimus- ja vastaanottohuoneita 360. Jokaiselle potilaalle tarjotaan yhden hengen huone, jossa on myös vuodesohva läheisten yöpymistä varten. Kylpyhuoneet ovat risteilyalusten tapaan moduulirakenteisia. Ruokailu tapahtuu pääsääntöisesti yhteisissä tiloissa kerroskeittiöiden läheisyydessä. Ateriat valmistetaan cook-and-chill -menetelmällä sairaalan pääoven vieressä sijaitsevassa tuotantokeittiössä, josta ne kuljetetaan kevyesti jäähdytettyinä lyhyen tunnelin kautta sairaalaan, ylös vuodeosastojen kerroskeittiöihin, joissa ateriat viimeistellään. Uuden tuotantokeittiön vastaan-otto tapahtui jo 20.2.2020 ja luovutus edelleen Kylän Kattaukselle muutamaa päivää myöhemmin.

Sairaalaprojektin kustannusarvio on 411 miljoonaa euroa. Aikataulu ja budjetti ovat pitäneet toistaiseksi hyvin. Varsinkin ledivalaistuksen ja kuvantamislaitteiden osalta saatiin merkittäviä säästöjä aikaan. Hankkeen työllistämisvaikutus on ollut melkoinen. Erilaisista urakoista noin 90% meni kotimaisille firmoille, josta karkeasti puolet keskisuomalaisille yrityksille. Työmaavahvuus on tällä hetkellä noin 580 henkilöä. Asennustarkastukset ja toimintakokeet ovat parhaillaan täydessä käynnissä. Mahdollisia virheitä ja puutteita kartoitetaan ja korjataan ennen koko rakennuksen lopullista vastaanotto lokakuun lopussa; huipputärkeät 1. kerroksen kuvantamisen tilat ja 3. kerroksen leikkaussalit otetaan kuitenkin vastaan jo 10.9.2020.

Uuden sairaalan musta-hopea silhuetti on aiheuttanut sekä ihastusta että vihastusta. Sisätilojen visuaalinen ilme on tarkasti harkittu. Uudessa sairaalassa on vahvasti esillä luontoteema, joka kumpuaa erityisesti alueen kansallispuistoista. Ilmeen ajaton ja rauhoittava värimaailma kertoo selkeästi luonnon eheyttävästä voimasta. Taidetta on suunniteltu niihin kerroksiin, joissa potilaat liikkuvat ja joissa viihtyvyyden on ajateltu tukevan hoitotyötä. Alimmissa kerroksissa Keski-Suomen järvet ja metsät ovat pääroolissa.

Kuntalaisille tarjotaan tilaisuus tutustua uuteen sairaalaan ennen lopullista käyttöönottoa.

Leave a Reply