Nousun merkkejä, kovia haasteita

You are currently viewing Nousun merkkejä, kovia haasteita

Suomelle ajanjakso vuoden 2008 maailmantalouden notkahduksesta lähtien on ollut vaikea niin poliittisesti kuin taloudellisestikin. Vaikka jotkut johtavat maat, myös Euroopassa, ovat palanneet vakaalle kasvun tielle, Suomen nousu ei kuitenkaan ole lähtenyt kunnolla käyntiin. Vaikka Suomen kasvuodotukset seuraaville vuosille ovat positiiviset, ne ovat myös hauraita ja kansainvälisten jännitteiden takia haavoittuvaisia. Näiden vuosien aikana Ruotsi ja Suomi ovat toteuttaneet varsin erilaista talouspolitiikkaa, varsin erilaisin tuloksinkin. Suomessa, pääkaupunkiseudun ulkopuolella työttömyys on luvattoman korkealla. Vienti on noin kolmanneksen pienempää kuin vuonna 2008 ja eikä käyrä näytä oikeastaan selkeää suuntaa.  Suomen nykyisen hallituksen pyrkimykset painaa työvoimakustannuksia alas ja leikata julkisia menoja, varsinkin koulutuksesta ja tutkimuksesta, ovat olleet todella harkitsemattomia.

Tätä taustaa vasten on lähes ihme, että Jyväskylän kaupungin talous on nyt tasapainossa, vaikka työttömyysprosentti on edelleenkin noin 17. Talouden tasapaino on saavutettu tiukalla budjettikurilla ja rohkeiden asunto- ja infrastruktuurihankkeiden suosimisella, ei turhilla lomautuksilla eikä irtisanomisilla. Laadukas terveydenhuolto ja koulutus muodostavat edelleen Suomen hyvinvointiyhteiskunnan kulmakiven ja kasvavassa Jyväskylässä eivät saa olla leikkauksien kohteena, vaan päinvastoin, ansaitsevat lisää panostuksia. Nyt on aika investoida, toki varovasti, infraan, vihreään energiaan ja 2020-luvun kiertotalouden edistämiseen.

Keski-Suomen sairaala Nova on hieno esimerkki tästä. Vuonna 2020 käynnistyvä sairaala ei ole niin iso kuin edeltäjänsä, mutta kaikissa muissa suhteissa sitä huikeasti parempi. Logistiikan, energian kulutuksen, mukavuuden ja turvallisuuden osalta se edustaa viimeisintä tietoutta, mutta tärkeintä kaikesta, myös hoitoprosesseissa se tulee olemaan omaa luokkaansa. Kankaan alueen rakentaminen on täydessä vauhdissa ja ensimmäiset sen 5000:sta asukkaasta nautiskelee jo elämästään uudessa kodissaan. Hippos 2020 -hanke ottaa uusia, kunnianhimoisia askeleita siihen, miten liikunta- ja hyvinvointipalvelut voidaan järjestää, ei pelkästään jyväskyläläisille, vaan myös kansainvälisten tutkijoiden ja urheilijoiden tarpeita vastaamaan. Jyväskylällä on kaksi keskeistä haastetta. Ensimmäinen ja tärkein niistä on uusien työpaikkojen luominen. Ykköstehtävä tulevalla valtuustokaudella on työttömyyden puolittaminen. Se ei ainoastaan vähennä sosiaali- ja terveyspalvelujen menopaineita, vaan myös lisää kaupungin verotuloja. On äärimmäisen tärkeää, että kaupungin uudelleen linjattu elinkeinopolitiikka tuottaa tulosta. Se ei voi perustua yksinomaan infrahankkeisiin. Tarvitaan selkeä näkemys siitä, millainen kaupunki Jyväskylä 2020-luvulla pyrkii olemaan ja millaisella strategialla tuo tavoitetila saavutetaan. Toinen haaste on onnistuminen sote-uudistuksen läpi viennissä. Meidän täytyy varmistaa, että varsinkin vanhukset ja pienituloiset eivät ole uudessa systeemissä väliinputoajia. Kuntavaaliehdokkaana haluan luonnollisesti olla vaikuttamassa ja etsimässä ratkaisuja näihin kiperiin kysymyksiin.

Leave a Reply