Laiha lohtu sivistykselle

You are currently viewing Laiha lohtu sivistykselle

Tänä iltana, omituisen, haastavan ja monille uuvuttavan koronavuoden marraskuussa valtuuston tärkeä tehtävä on päättää sekä ensi vuoden talousarviosta että taloussuunnitelmasta vuosille 2021-2023. Vaikka päähuomio luonnollisesti kohdistuu ensin mainittuun, kannattaa kuitenkin huomioida, että kaupungin talouden terveyttäminen tulee olemaan pitkä prosessi – prosessi, joka työllistää sekä valtuutettuja että viranhaltijoita koko seuraavan valtuustokauden ajan. Nopeita ratkaisuja ei ole, opportunismille tai populismille ei ole nyt sijaa, vakaa ja vastuullinen politiikka on ainoa oikea tie eteenpäin.

Pandemia on edelleen tosiasia ja sitkeä vastustaja. Vaikka koronaan tehoava rokote olisi yleisesti saatavilla heti ensi vuoden alussa, taudin välittömät vaikutukset ulottuvat todennäköisesti – siis parhaassa tapauksessa – ainakin kesään asti. Joudumme sen sijaan elämään koronan välillisten vaikutusten kanssa paljon pidempään. Juuri siitä syystä katson, että maan hallituksen tehokas mutta vähäeleinen tyyli ja selkeä tapa esittää ja perustella päätöksiään on ollut avaintekijänä taistelussa tautia vastaan. Hallitus on saanut ulkomailtakin runsaasti positiivista huomiota. Kuntavaalien läheisyys näkyy kuitenkin sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla. Varsinkin eduskunnassa kierrokset nousevat, mutta kun näyttää siltä, että pääoppositiopuolueet ovat talvikelillä kuluneilla kesärenkailla liikkeellä lopputulos on lähinnä epämukavaa ulinaa, kitkerä kumin haju ja vähänlaisesti pitoa.

Onneksi Jyväskylässä poliittinen keskustelu on sivistyneempi ja rakentavampi. Totuus on kuitenkin karu: kaupungin talous oli jo ennen koronaa epätasapainossa, työttömien määrä on taas nousussa, monien toimeentulo ja mielenterveys on pandemian vuoksi kärsinyt, koulunkäynti hidastunut, ja ydinpalvelujen saatavuuteen on kohdistunut rajoituksia. Juuri siksi sosialidemokraatit ovat halunneet pitää yllä kaupunkilaisten kulutuskysyntää ja toistuvasti vastustaneet irtisanomisia ja lomautuksia. Samoista syistä sosialidemokraatit eivät ole puoltaneet veroprosentin välitöntä nousua. Ostovoiman säilyminen ja paikallisten pienyrittäjien tukeminen ovat meille hyvin tärkeitä asioita – nyt jos koskaan on oikea aika ostaa lähiruokaa keskisuomalaisilta tuottajilta ja käyttää läheisen kampaajan, hierojan tai kahvilan palveluja.

Talousarvion käsittely tänä syksynä on meille ja varmasti kaikille erityisen vaikeaa. Tuntuu siltä, että jokaiselta suunnalta tuulee. Kannoillamme on korona, edessä hämärä uusi Hippos, vasemmalla laaja YT-kierros ja oikealla jo valmiiksi vaikea taloudellinen tilanne. Sellaisessa tilanteessa on haastava löytää oikea ratkaisu. Sosialidemokraatit ovat ilman muuta sitoutuneet kaupunkiorganisaation kehittämiseen ja luottavat digitaalisuuden tuomiin mahdollisuuksiin. Samalla vaadimme, että veronmaksajien jokainen euro käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Sen sijaan emme hyväksy tilapäisenä säästökeinona matalapalkkaisten työntekijöiden lomautuksia. Kaupunki kasvaa edelleen, palvelujen tarve ei ole mihinkään kadonnut. Näistä syistä esimerkiksi varsinkin viranhaltijoiden miljoonan euron karsiminen sivistyslautakunnan talousarvioesityksestä, oli meidän mielestämme käsittämätön teko. Onneksi lukiokoulutuksen tuki – 400 000 euroa – palautettiin kaupunginhallituksen talousarvioseminaarin päätteeksi, ja vielä löydettiin 200 000 euroa perusopetuksen palveluihin. Lopputulos, vaikka huomauttavasti parempi kuin kaupunginjohtajan alkuperäinen esitys, oli meille ja monille muille pettymys. Kysymme edelleen, onko sivistyskaupungissa – ja näissä olosuhteissa – todella järkevä liike heikentää nuorisopalveluja ja perusopetuksen tukipalveluja? Osinkojen nostaminen JVA:n varoista on myös meidän mielestämme varsin kyseenalainen toimenpide.

Talouskysymyksissä sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on perinteisesti ollut vastuullinen ja rakentava, aktiivisesti etsimässä ja monesti löytämässä yhteisiä linjauksia muiden poliittisten ryhmien kanssa. Syksyn monissa mittelöissä olemme halunneet kunnioittaa lautakuntien esityksiä ja puolustaa nimenomaan sivistyslautakunnan alkuperäistä esitystä. Tässä olemme myös ainakin osittain onnistuneet. Tarjottu talousarvioesitys on, kuten aina, kompromissi. Vaikka se ei sivistyksen osalta läheskään täytä odotuksiamme, olemme kuitenkin kaupunginhallituksen ehdotuksen takana.

Leave a Reply