Kaupunkipuutarhat voittoon

You are currently viewing Kaupunkipuutarhat voittoon

Kankaan sydänkortteleiden yleinen arkkitehtuurikilpailu on ratkennut. Voiton ja samalla 50 000 euron arvoisen ykköspalkinnon vei työ nimeltään Kankaan kaupunkipuutarhat. Sen tekijät ovat Ted Schauman, Jonas Nordgren, Sara Zapotoczna ja Anna-Sofia Lavanti suomalais-tanskalaiselta arkkitehtitoimistolta Schauman & Nordgren Architects Oy:ltä.

Suunnitelmassa yhteisöllisyys näkyy tärkeänä elementtinä. Kortteliympäristöt ja erilaiset yhteispihat luovat yleisvaikutelmaa, joka on sekä käytännöllinen että inhimillinen. Jyväskylän ammattikorkeakoulun tulevia tilatarpeita huomioidaan suunnitelmassa, joka sisältää myös hybridikortteliratkaisun ja yhteiskäyttöparkkitalon.

Voittajatyö oli yksi kilpailun mieleenpainuvimmista. Kankaan kaupunkipuutarhat oli myös yleisön selvä suosikki. Netissä sitä äänestettiin ylös tai alas 182 kertaa, lopullinen saldo oli +38. Raadin mielestä suunnitelma oli tasapainoinen ja yhtenäinen, mutta myös sopivasti ärsyttävä. Se tarjoaa myös kehittämiskelpoisen lähtökohdan jatkosuunnittelulle.

Voittajatiimin johtohahmot Ted Schauman ja Jonas Nordgren muodostavat mielenkiintoisen taisteluparin. Turkulainen Ted Schauman on asunut jo vuosia Kööpenhaminassa. Myös huonekalusuunnittelijana tunnettu Jonas Nordgren asuu Öresund-sillan toisessa päässä Ruotsin Malmössä. Hän tutustui Tediin arkkitehtuuriopintojen aikana ja molemmat olivat saman firman palveluksessa useita vuosia ennen kuin he päättivät perustaa oman arkkitehtitoimistonsa Kööpenhaminaan pari vuotta sitten. Toimiston työntekijäkaarti on hyvin kansainvälinen, työkieli on englanti. Schauman ja Nordgren aikovat nyt laajentaa toimintaansa ja etsivät parhaillaan työtiloja Helsingistä. Tästä arkkitehtiparivaljakosta kuullaan vielä paljon.

Kisan toisen sijan vei moderni, veistoksellinen työ nimeltään Down Town.  Pronssi meni Modus Fabrica nimiselle ehdotukselle. Kilpailutöistä lunastettiin myös Urban Factory ja Ristipisto, molemmat omalla tavallaan kiehtovia.

Vuonna 2040 Kangas tarjoaa 2 100 työpaikkaa ja kodin 5 000 ihmiselle. Arkkitehtuurikilpailun järjestäjinä olivat Jyväskylän kaupunki yhteistyössä Kankaan kehitysyhtiön kanssa, jonka osakkaina ovat Skanska Oy, YIT Rakennus Oy ja Jyväs-Parkki Oy. Kilpailuun tuli kaiken kaikkiaan 25 hyväksyttyä ehdotusta.

Leave a Reply