Japaniin liittyy epäilemättä enemmän myyttejä ja ennakko-olettamuksia kuin mihinkään muuhun maahan. Jotkut niistä pitävät paikkansa, toiset taas ovat auttamattoman vääriä – mutta yksi on varmaa, matka Japaniin on edelleen kokemus isolla K:lla.
Ensinnäkin, on tärkeää ymmärtää maan ja kansan mittakaava. Kolmentuhannen kilometrin mittaisena Japani on kolminkertainen Suomeen nähden ja sen väkiluku, lähes 130 miljoonaa, on tuplasti Britanniaan verrattuna. Suur-Tokion alueella asuu 38 miljoonaa ihmistä ja näin ollen se on maailman väkirikkain metropoli. Japanin pääsaaren etelärannikon megakaupunkien metelin ja vilinän vastapainona on maaseudun seesteisyys ja hiljaisuus. Miltei 75% Japanin pinta-alasta on vuoristoa ja viljelyyn tai asumiseenkin sopimatonta.
Japani on perinteisesti hyvän järjestyksen ja kohteliaan käytöksen maa; ihmiset jonottavat kuuliaisesti juniin ja busseihin nousemista, syömistä kaduilla karsastetaan, junissa kännykät pysyvät äänettöminä ja jokainen ostos, pieni tai iso, hoidetaan suurella tarkkuudella ja kohteliaisuudella – ja kuitti ostoksesta ojennetaan poikkeuksetta kaksin käsin, kumarrellen. Katukuvasta roskapöntöt puuttuvat; jokainen kuljettaa itse omat roskansa kotiinsa asianmukaisesti hävitettäviksi. Katupysäköintiä ei käytännössä ole ja auton omistus ilmeisesti edellyttää pysäköintipaikan osoittamista omasta pihasta. Koiria toki näkyy, mutta ne eivät saa kävellä vapaasti maassa vaan kulkevat mukana omistajansa kassissa – ei siis koirankakkojakaan missään. Kun japanilainen lähtee työn jälkeen drinkille paikalliseen krouviin, izakayaan, sääntönä on, että jalojuoma sake kaadetaan aina pöytäseurueessa kaverin lasiin ennen omaa.
Japani on muuttunut nopeasti viime vuosina. Lentokentillä ja rautatieasemilla, junissa ja jopa paikallisbusseissa kyltit ja kuulutukset tulevat kolmella kielellä: japaniksi, koreaksi ja englanniksi. Etenkin nuoriso on innokas kommunikoimaan ulkomaalaisten kanssa, mutta riippumatta kielitaidosta, kaikenikäiset japanilaiset tervehtivät vierailijoita lämpimällä hymyllä ja tarjoavat auliisti apuaan. Japani oli aikaisemmin kalliin maan maineessa, mutta se ei enää pidä paikkaansa. Majoitus, ruoka ja matkustaminen maksavat korkeintaan yhtä paljon kuin Suomessa, monesti paljon vähemmänkin. Kenties ainoa haaste on löytää vegetaristille sopivia ruokia.
Ennen kaikkea Japani on suurkontrastien maa: meteli ja seesteisyys, perinteinen ja high-tech, klassista kauneutta ja räikeitä neonvaloja – mutta aina, aina omalla tavallaan kiehtova.
Suunnitteletko matkaa Japaniin? Tässä muutama vinkki:
* Matkustaminen Japaniin ja maan sisällä on helppoa ja suhteellisen edullista. Finnair ja Japan Airlines lentävät suoraan Japaniin alle kymmenessä tunnissa. Jos aloitat lentomatkan Tallinnasta, lentolippusi voi maksaa jopa pari sataa vähemmän kuin Helsingistä alkava.
* Voit hankkia etukäteen seitsemän tai neljäntoista vuorokauden Japan Rail Passin, jolla matkustat junissa rajoituksetta. Viikon passi maksaa noin 225 euroa.
* Bussien, metrojen ja paikallisjunien, kuten myös juoma-automaattien käyttö käy kätevästi ladattavilla Suica- tai Pasmo-lähimaksukorteilla. Niitä saa lähes kaikilta asemilta.
* Paras ajankohta Japanin vierailuun on kirsikankukkainen kevät (maalis-toukokuu) tai ruskan värjäämä syksy (syys-marraskuu).